Fjerne uønskede programmer

En Windows PC bliver ofte inficeret med uønskede programmer, som gør PC’en langsom og ofte bliver eksempelvis søgninger på Internettet omdirigeret til en anden søgemaskine end den ønskede. Et eksempel herpå er ASK TOOLBAR, som overtager søgemaskinen og ofte leder videre til andre sider hvor PC’en kan blive yderligere inficeret.

Her ses en typisk infektion, hvor browseren er overtaget af ASK Search og ASK toolbar.

ASK Toolbar og Search

ASK Toolbar og Search

Man vil også via Kontrolpanelet –> Programmer og Funktioner kunne se at ASK er installeret.

Programmer og Funktioner ASK Toolbar

Programmer og Funktioner ASK Toolbar

Infektionen sker typisk som et uønsket tillæg ved download af et gratis program.

ASK kan fjernes ved at afsinstallere det via Kontrolpanelet –> Programmer og Funktioner. Det efterlader dog normalt nogle rester, som er i stand til at geninstallere ASK.

ASK kan fjernes helt ved at følge denne arbejdsgang.

  1. Hent programmet JRT fra Bleepingcomputer.com
  2. Hent programmet AdwCleaner fra bleepingcomputer.com
  3. Kør programmet JRT. Det åbner et kommandovindue og instruktionerne følges. Når programmet er færdigt vises en oversigt over, hvad der er fundet, slettet, og hvad der ikke kunne slettes. JRT kan bl.a. ikke slette den Windows tjeneste som ASK kører i baggrunden.
  4. Kør programmet AdwCleaner. PC’en genstartes for at fjerne de sidste rester.
  5. En gang imellem så ser det i Kontrolpanel –> Programmer og funktioner ud til at ASK ikke er fjernet. Denne sidte rest kan fjernes med programmer ccleaner. fra Piriform.com. Programmer startes, der vælges værktøjer og Afinstaller programmer. Marker ASK, Højreklik og vælg afinstaller, som forsvinder den allersidste rest.

Hvis PC’en er meget langsom, kan det være en fordel at genstarte den i Fejlsikret tilstand inden programmerne downloades og køres.

Posted in Renseprogrammer, Sikkerhed and tagged , , , .

Skriv et svar