Fjerne uønskede programmer

Opdateret juli 2019

En Windows PC bliver ofte inficeret med uønskede programmer, som gør den langsom. og ofte bliver eksempelvis søgninger på Internettet omdirigeret til en anden søgemaskine end den ønskede og der startes ekstra baggrundsprogrammer (tjenester), som sløver din Pc.

Problemet

Det er en udfordring, at producenterne ofte installerer ekstra programmer fra tredjeparter (herunder cyberlinks og Uniblue m.fl.) og producentens egne hjælpeprogrammer, som er mindre anvendelige/unødvendige. De starter ofte baggrundsprogrammer (tjenester), som reducerer Pc’ens ydeevne.

Denne type præinstallerede programmer kaldes ofte for bloatware eller crapware.

En anden udfordring er, at der du skal være meget opmærksom, når du installerer såkaldt gratis (free) programmer, da der ofte er tilknyttet ekstra programmer ud over det program du installerer. Det kan være selvstændige programmer og browser værktøjslinjer (toolbars). Et eksempel herpå er ASK Toolbar, som overtager søgemaskinen og ofte leder videre til andre sider, hvor Pc’en kan blive yderligere inficeret.

Det kan være vanskeligt at fjerne disse programmer og toolbars, fordi det ofte ikke er tilstrækkeligt at fjerne dem via kontrolpanel – > Programmer og funktioner bl.a. fordi de installerer tjenester, og opgaver i Windows Opgavestyring, der ikke fjernes som led i den normale afinstallation.

Forberedelse

Hvis Pc’en er meget langsom, kan det være en fordel at genstarte den i Fejlsikret tilstand inden de værktøjsprogrammer, som er nævnt nedenfor downloades og installeres.

Du bør når værktøjerne, som er nævnt nedenfor, er hentet deaktivere netværksforbindelsen for at blokere de uønskede programmers forbindelse til Internettet.

Fjernelse af uønskede programmer

Du kan fjerne disse uønskede programmer og deres efterladenskaber med:

IOBIT Uninstaller, der genkebder en lang række uønskede programmer herunder Windows 210 apps, som leveres præinstallret af Microsoft. Download fra iobit.com

PC Decrapifier, der genkender en lang række af de præinstallerede programmer.

PC Decrapifier

PC Decrapifier

Programmet hentes hos pcdecrapifier.com

Du kan anvende et specialiseret afinstallationsprogrammer. Det kræver dog at du selv kan genkende/finde de pågældende programmer.

Du kan dog ved hjælp at et program fra shouldiremoveit.com til at identificere de uønskede programmer. Læs mere herom i indlægget om afinstallation af programmer.

Fjernelse af browserplugins

De uønskede browser plugins kan normalt ikke fjernes helt via den i browserne indbyggede funktionalitet, men kan eksempelvis afinstalleres med

som også kan fjerne opstartsprogrammer og opgaver i opgavestyring.

Efterbehandling

Når programmet eller toolbaren er afinstalleret, så bør du foretage en ekstra kontrol.

Denne kan udføres med:

De to programmer fjerner eventuelle rester.

Du bør afslutningsvis undersøge hvilke tilføjelsesprogrammer, der er installeret i dine browsere. Hvis der er efterladenskaber her, så bør du nulstille dine browsere.

En alternativ model

Hvis din Pc er en ældre model, som er opgraderet til Windows 10 eller en Windows 8.1 Pc så kan det være en fordel at

  • tage en systembackup
  • foretage en ren installation af Windows 8.1 hhv. 10
  • installere de programmer du har behov for
  • indlæse dine data fra backuppen.

Det sikrer, at du får en Pc, som kan yde sit bedste.

Udgivet i Renseprogrammer, Vedligeholdelse og tagget , .

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.