Anvendelse af cloud service til backup af data

Kontrolleret januar 2020

Du kan anvende en cloud service til at gemme dine data. Hvis du eksempelvis anvender iCloud, Google Drev, Dropbox eller OneDrive, så bliver dine dokumenter og billeder gemt på din PC og synkroniseres til skyen. Fordelen herved er, at dine data i din backup altid er opdateret.

Der findes to forskellige modeller for synkronisering/backup til skyen.

Den ene model foretager en synkronisering mellem din Pc og den valgte sky. Det kan være Google Drev, iCloud, OneDrive eller Dropbox.

Den anden model er en egentlig backup services, som svarer til desktop backupprogrammer, der anvendes til at lave en backup til en ekstern USB disk.

Synkronisering med skyen

Den første model foretager en synkronisering, som indebærer at sletter du en fil på din Pc så slettes kopien, der ligger i skyen. Denne model anvendes ofte for at kunne dele synkronisere data mellem flere enheder eksempelvis en Pc og en tablet eller en smartphone.

iCloud og Dropbox kan kun synkronisere data, der er placeret i mapperne under respektive tjenesters mapper.

Med OneDrive Google Drev kan du også vælge mapper udenfor OneDrive hhv. Google Drev mappen.

Du har ofte en del gratis plads i den valgte sky og kan tilkøbe mere plads. Se indlæg om lagerplads og priser.

Her kan du normalt ikke gemme en systembackup af PC programmer og indstillinger, som du kan anvende til at genetablere din Pc efter et malware angreb.

Sletter du et dokument på din Pc og har du tømt papirkurven, så kan du normalt indenfor 30 dage med en browser logge på din cloud service og finde det i online papirkurven og retablere det herfra.

Hvis du geninstallerer Windows eller indlæser en systembackup, så vil dine online data blive synkroniseret til din Pc, når du genaktiverer forbindelsen til din cloud service.

Du kan kontrollere om dine data findes på din cloud service ved med en browser at logge ind på din service, og se om dine filer findes her. Du kan også kontrollere om antallet af mapper og filer er det samme.

Hvis du bliver ramt af ransomware, så må du forvente at dine filer i skyen også bliver krypteret og det bliver vanskeligt, hvis ikke umuligt at gendanne filerne.

Hvis du har et Office 365 abonnement, så har du mulighed for indenfor 30 dage efter angrebet at genskabe dine data.

Online backup til skyen

Den anden model kopierer nye filer og ændringer til skyen herunder sletninger. Selvom du har slettet en fil på din Pc, så kan du gå tilbage i din backup og gendanne din fil. Windows 10 filhistorik fungerer på samme måde i forhold til en backup på en USB disk.

Denne model anvendes kun til backup. Den kan ikke anvendes til at dele data mellem to eller flere enheder.
Online backup er ikke begrænset til kun at tage backup af en enkelt mappe med tilhørende undermapper som de fleste synkroniseringstjenester.

Du skal købe et abonnement til denne type backup services.

Hvis du bliver ramt af ransomware, så vil du efter en geninstallation af Windows på en reformateret harddisk kunne hente en backup fra din online backup service fra et tidspunkt, før du blev ramt af ransomware på samme måde, som hvis du med et desktop backupprogram har taget en backup til en ekstern USB disk.

Tjenester der tilbyder backup i skyen

Læs mere om

 

Udgivet i Backup og Gendannelse, Cloud Service, Dine Data og tagget , .