Hvor finder jeg mine data

Kontrolleret januar 2020

Du bør danne dig et overblik over hvor dine data er placeret på harddisken, så du hurtigt kan finde dem når du har brug for dem og for at sikre dig, at du tager en backup af alle dine data.

Dine data lagres normalt under dit brugernavn, som vist her

Standardplacering af brugermapper

Standardplacering af brugermapper

Her finder du dine Billeder, Dokumenter, Favoritter, Musik og Videoer m.v. og på Windows 8 og 10 også mappen OneDrive, som indeholder data, du har synkroniseret med Microsoft Cloud Service.

Mappen AppData indeholder data, som dine programmer anvender. Denne mappe vises kun hvis du i Mappeindstillinger har valgt at vise de skjulte filer, mapper og Drev.

Hvor finder jeg mine mail

Dine mails leveres af en postserver og placeringen af dine mails på din Pc afhænger af hvilket program du bruger til at læse mails. Måden og mulighederne for at gendanne dine mails fra en backup afhænger af dit mail program og af om du henter din post med IMAP eller POP3 protokollen.

Hvis du henter din post med IMAP protokollen eksempelvis gmail, iCloud, hotmail, live.com eller outlook.com, så synkroniseres dine mail automatisk mellem din leverandørs postserver og dit mail program. Når du sletter en mail i dit mailprogram, så slettes den også på postserveren. Når du opretter en ny mappe i dit mailprogram eller flytter en mail, så flyttes den også på postserveren. Den indeholder derfor de samme mails som du har på din Pc, tablet eller smartphone. Med IMAP konto behøver du ikke tage backup af dine mail, før du skal geninstallerer Windows.

Hvis du henter din post med POP3 protokollen eksempelvis mail fra TDC og YouSee, så bliver dine mail hentet på din leverandørs postserver. De ændringer du laver i dit mailprogram herunder oprettelse af mapper og flytning af mails bliver ikke afspejlet på leverandørens postserver. Med en POP3 mail konto skal du tage backup af dine mails, før du geninstallerer Windows.

Hvis du anvender en browser, eksempelvis Google Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer eller Microsoft Edge, til at læse og sende mails, så gemmes dine mails ikke på din PC, men du har direkte adgang til din leverandørs postserver.

Hvis du anvender Microsoft Outlook som mailprogram på din Pc, så skal du inkludere dine “pst” filer i din backup rutine. Hvis du anvender Outlook 2010 eller nyere så er pst filerne normalt placeret under dine dokumenter. Hvis du anvender Outlook 2003 eller 2007, så ligger dine pst filer som indeholder dine mails under

C:\brugere\[dit brugernavn]\AppData\Local\Microsoft\Outlook

Hvis du anvender Microsoft Live Mail, som mailprogram på din Pc, så er dine mails normalt placeret under

C:\brugere\[dit brugernavn]\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail

Du kan anvende programmets eksportfunktion til at gemme mails og kontakter m.v. på en ekstern harddisk eller en cloud service.

Hvis du anvender Thunderbird, som mailprogram på din Pc, så er dine mail normalt placeret under

C:\brugere\[dit brugernavn]\AppData\Roaming\Thunderbird

Du kan vælge at anvende programmets eksportfunktion til at gemme mails og kontakter m.v. på en ekstern harddisk eller en cloud service. Læse mere i indlægget om backup af Thunderbird mailklient.

Backup af data gemt i cloud service

Du kan vælge at medtage data, som er gemt i en cloud service i den backup, du selv tager eller lade kopien på din cloud service være din backup.

Programmer med databaser

Hvis du anvender programmer så som slægtsforskning, så gemmes data normalt i en mappe under programmet. Disse programmer indeholder normalt en mulighed for at tage en backup og gendanne data. Du skal bruge denne mulighed i stedet for at tage en backup af datafilerne, som kan være svære at finde.

Hvilke filer skal jeg tage backup af

Du skal med Windows Filhistorik eller et backup program

 • Altid tage backup af mapperne under
   c:\Brugere\[dit brugernavn]

  du kan fravælge mappen AppData.

 • Hvis du bruger Outlook 2003 og 2007 dine pst filer medtage dine filer under
  C:\brugere\[dit brugernavn]\AppData\Local\Microsoft\Outlook
 • Hvis du bruger Microsoft Live mail medtage dine filer under
  C:\brugere\[dit brugernavn]\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail
 • Hvis du bruger Thunderbird medtage dine filer under
  C:\brugere\[dit brugernavn]\AppData\Roaming\Thunderbird
 • Hvis du bruger et andet mailprogram så skal du undersøge hvor det gemme dine mails og medtage mappen med dine mails.
 • Du kan medtage de mapper, der indeholder databaserne fra dine databaseprogrammer.

Du definerer din backup én gang og derefter gentages den på det tidspunkt du har fastsat i backup definitionen.

Du bør tage en backup med den backup funktion, der er indbygget i de programmer, der anvender en database. Eksempelvis et slægtsforskningsprogram.

Læs flere indlæg om data på en Pc

Udgivet i Backup og Gendannelse, Dine Data, Email og tagget , , , .