Opdateret oktober 2020
Du kan reducere risikoen for at blive ramt af malware ved at udvise en sikker Internetadfærd, installere plug-in og justere sikkerhedsopsætningen i din browser.
Sikker adfærd
- Brug din sunde fornuft før du klikker på et link. Se hvor det vil føre dig hen. Måske stedet er et andet end det som teksten i øvrigt henviser til.
- Klik aldrig på et link i en mail, som kræver at du kontrollerer din personlige oplysninger. Hvis du har en konto på det pågældende site, så gå direkte til sitet i din browser og login her. Eksempelvis skat.dk, din bank, teleudbyder eller Netflix.
- Klik aldrig på et link der tilbyder en vare til en pris, som er for god til at være sand.
- Indtast kun personlige oplysning på sider, du har tillid til og kun, hvis der vises en hængelås, som indikerer at forbindelsen til siden er krypteret.
- Du kan vælge at browse i Privat tilstand, så fjernes alle data fra browseren, når du lukker den.
Browser Plug-in
Du kan forbedre din sikkerhed ved at
- fjerne eller deaktivere ikke anvendte plug-ins.
- installere den browser plug-in, der er en del af dit antivirusprogram eller installere en separat sikkerheds plug-in.
- anvende en Adblocker, som blokerer for reklamer, hvoraf nogle få er FUP reklamer, som installerer malware. Du kan dog slå blokeringen fra på sider, du har tillid til.
Eksempler på addblockere m.v.
Browser plugins fra diverse antivirus software pakker er reelt overflødige, da browserne selv tjekker for, om sider er identificeret som ondsindede.
Sletning af browserens cache
Din browseren gemmer en række data i den interne browser cache herunder cookies og refernece til de besøgte websider m.v. Disse data kan slettes på forskellig vis.
- Manuel sletning med CTRL + SHIFT + DELETE
- Browseren kan indstilles til at slette data automatisk, når browseren lukkes.
- Ved browsing i private mode slettes data altid når browseren lukkes.
- Et tredjeparts program som Cookie AutoDelete.
- Generelle værktøjsprogrammer som Iobit Advanced System Cleaner, CCleaner, Wise 365, Glary Utilities.
Gemme kodeord i browseren
Det er i de fleste browsere muligt at anvende browserens indbyggede funktionalitet til at gemme kodeord til de sider, hvor du foretager et login. Du skal dog være opmærksom på, at det er relativt let for en hacker at få adgang til disse kodeord. På siden http://nirsoft.net kan man downloade et program, som kan hente kodeord ud af en browser.
Hvis du anvender en kodeordshusker, så kan du installere en plug-in til den pågældende kodeordshusker i din browser i stedet.
Adobe Flash er deaktiveret
Adobe udsendte i december 2020 den sidste sikkerhedsopdatering og denne blokerer fra den 12. januar 2020 for anvendelse af Flash.
Hvis du har installeret den selvstændige Flash Player eller Shockware Player, så bør du afinstallere dem og i stedet anvende den, der er indbygget i din browser, da de bliver opdateret sammen med browseren.
Google har den 20. januar 2021 fjernet Adboe Flash fra Google Chrome.
Opsætning af din browser
Du kan justere sikkerhedsopsætningen i din browser. Der er forskellige muligheder herfor i de forskellige browsere. Når du åbner en side i din browser kan du sikre sider med “hængelås” får yderligere oplysninger om siden. Hvis du anvender en browser sikkerhedsplug-in, så kan du få en advarsel, hvis sikkerhedsfirmaet bag din plug-in har identificeret siden som værende farlig/usikker.
Sikkerhedsopsætningen foregår forskelligt i de forskellige browsere.
Læs mere om sikker adfærd på nettet
- Anbefalinger om Informationssikkerhed
- Android Sikkerhed
- Browsersikkerhed
- Det gode kodeord
- Hvad er identitetstyveri
- Hvordan undgår jeg Phishing
- iPad og iPhone sikkerhed
- Mit digitale selvforsvar
- Sikker Adfærd på Internettet
- Sikker E-Handel
- Sikkerhed ved anvendelse af offentlige Pc’er
- Windows sikkerhedsindstillinger
- Windows Standard brugerkonto