Kryptering af data

Kontrolleret januar 2020

Dine data er ubeskyttede medmindre du vælger at kryptere dem.

Det er, som beskrevet i indlægget min Pc vil fortsat ikke starte, muligt at få adgang til dine ukrypterede data, selvom du bruger et kodeord, når du logger på din Pc.

Dine følsomme data kan beskyttes med kryptering på flere forskellige måder.

Opbevaring i E-Boks

Du kan uploade dine personlige og følsomme dokumenter til opbevaring i E-Boks. Hvis du vil være sikker på, at du får makuleret dokumentet på din PC så skal du anvende et program, der kan makulere dokumentet.

Windows BitLocker

Hvis du bruger Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10 i professionel udgaven, så kan du låse din PC med BitLocker. Du kan vælge kun at kryptere en partition med dine data eller hele harddisken eller en ekstern harddisk eller USB stick.

Lagermediet vil være låst indtil du åbner det med det valgte gode kodeord.

Dokumenter i skyen

Dine dokumenter i skyen (Google Drev, iClooud, DropBox m.fl.) er krypterede, når de sendes til skyen, opbevares i skyen og når de hentes igen. De er kun krypterede på din Pc, hvis den er låst med BitLocker eller en anden kryptering.

Hvis du anvender OneDrive, så er dine dokumenter kun krypterede, når de sendes til skyen eller hentes fra skyen. De er ikke krypterede, når de opbevares hos Microsoft.

Lokal kryptering af dokumenter til skyen

Der findes programmer, som kan kryptere dine lokale kopier af data, som synkroniseres til skyen. Du vælger selv krypteringsnøglen og det krypterede dokument synkroniseres til skyen. Et af disse programmer er https://www.boxcryptor.com. Den gratis udgave gør det muligt at synkronisere til en sky og anvende to enheder eksempelvis en Pc og en tablet.

Krypterings funktionalitet i Antivirus programmer

En række antivirusprogrammer tilbyder i de betalte versioner, at du kan oprette kryptere en mappe på din Pc kaldet en Vault eller Data Safe.

Funktionaliteten er bl.a. tilgængelig i AVG, Avira, Bitdefender og mange flere.

Når du åbner valuten/Data Safe, så bliver den ofte tilgængelig som et ekstra Disk Drev. Husk at lukke den igen, når du er færdig med dokumenterne i vaulten.

Kryptering af zip-filer

En lang række af de programmer, der anvendes til at zippe-filer (pakke og komprimere en række filer i en enkelt filmappe) kan også kryptere de zippede filer.

Eksempler herpå er 7 zip og Winzip.

Andre krypteringsmuligheder

Har du mod på at prøve andre muligheder så kan du prøve:

  • Veracrypt, der er en videreførelse af TrueCrypt.
  • GnuPG, som er en videreførelse af PGP (Pretty Good Privacy), der er overtaget af Symantec og kræver betaling.

De er begge er open source.

Kryptering af mail

Når du anvender webmail, så er din kommunikation med mailserveren krypteret. Du kan også konfigurerer dit mailprogram (mailklient) på din Pc til at kryptere din kommunikation med mailserveren, men det sikrer ikke, at din mail er krypteret hele vejen til modtageren og hos modtageren.

Vil du udveksle krypterede mail, så kan du skrive et dokument, som du zipper og krypterer med et kodeord, som du har aftalt med modtageren. Du vedhæfter zip-filen til din mail.

En anden mulighed er at du og dem du vil kommunikere med anvender Protonmail, som er et brugervenligt program, der sikrer end-to-end kryptering af mail. Lær mere på https://protonmail.com.

En tredje mulighed er at anvende GnuPG, som beskrevet her https://emailselfdefense.fsf.org. Det er mere kompliceret, men beskrivelsen er let at følge.

Udgivet i Dine Data, Sikkerhed.