Sikker sletning af dokumenter

Kontrolleret januar 2020

Når du med Windows stifinder sletter et dokument, så fjerner du dokumentet fra indholdsfortegnelsen på harddisken og du kan genfinde dokumentet i papirkurven. Når du tømmer papirkurven, sletter du det fra papirkurvens indholdsfortegnelse, men dokumentet finde stadig på harddisken. Hvis du vil fjerne et dokument helt fra harddisken, så skal dokumentet makuleres.

Nedenstående sletning af mapper og filer virker kun på traditionelle harddiske og ikke på Solid State Diske, som de fleste nyere PC’ere er udstyret med.

Beskrivelsen af makulering af en hel harddisk fungerer også på Solid State Diske.

Makulering foregår ved at overskrive filerne en eller flere gange med det bestemt mønster.

Det virker som udgangspunkt ikke på Solid State Diske, da denne type diske ikke gemmer en fil på det samme sted hver gang den gemmes. Solid State Diske skriver et nyt sted hver gang for at fordele sliddet på disken.

Makulering af mapper og filer på harddisk

Der findes en lang række programmer, der kan makulere et dokument. Programmerne installerer en genvej, som er tilgængelig i Windows Stifinder.

Makulering af et dokument eller en folder

Makulering af et dokument eller en folder

Du åbner stifinder, finder og markerer det dokument eller filmappe som skal makuleres, højreklikker og vælger Makuler fil (Det viste eksempel er ved at anvende Advanced System Care).

Du følger dialogen. Hvis du har valgt en fil så får du mulighed for at vælge flere filer og skal derefter vælge makuleringsmetode.

Makuleringsmetode.

Makuleringsmetode. DoD5220.22 og Gutmann tager lang tid selv for en enkelt gentagelse.

Når du trykker på næste udføres makuleringen. Dokumentet overskrives. Det kan ikke gendannes.

De fleste Antivirusprogrammer og mange værktøjsprogrammer eksempelvis Advanced System Care, Glary Utilities, CCLeaner produkterne og Auslogic værktøjerne kan makulere filer og mapper.

Makulering af en harddisk

Når du kasserer en Pc eller en harddisk, så bør du sikre, at ingen efterfølgende kan læse indholdet på disken. Det er ikke tilstrækkeligt at formatere disken. Det fjerner blot indholdsfortegnelsen. Den kan genskabes med det rette værktøj. Disken skal enten ødelægges med vold eller makuleres med et værktøj, der ud over at makulere filer og mapper også kan overskrive alle de ikke anvendte dele af harddisken, hvor der kan være gamle dokumenter. Der finde en række værktøjer, der kan løse denne opgave eksempelvis bl.a.

Et alternativ er at kryptere hele harddiske eksempelvis med Veracrypt.

Hvis det er en systemdisk du skal makulere, så er det letteste at anskaffe en ekstern boks med USB tilslutning til den gamle disk og køre sletningen fra en anden Pc. Med Parted Magic kan man slette boote den gamle Pc fra en USB stick og fra den Linux version som Parted Magic reformatere harddisken og derefter makulere indholdet på harddisken.

Når makuleringen er gennemført bør du benytte et datarecovery program til at kontrollere at disken er tom.

Makulering af en Solid State Disk

Du kan anvende ovenstående modeller for makulering af en harddisk på en SSD, npr du overskriver hele disken, der bliver fyldt med tilfældige tegn.

Enkelte leverandører levere sammen med en SSD et installations- og migreringsprogram, som kan foretage en makulering af disken. Samsung er en af disse leverandører.

Du kan via <Windows> skriv systemoplysninger finde hvilke model der sidder i din Pc. Se under Komponenter -> Lager ->  Diske.

Du kan derefter via leverandørens hjemmeside forsøge at finde et program, der kan makulere data på disken.

Når du har makuleret disken bør du benytte et datarecovery program til at kontrollere at disken er tom.

Et alternativ er at ødelægge disken fysisk, hvilket er lettere end for en traditionel harddisk, der består at et metalhylster og metalplader.

Makulering af USB stick

Den letteste måde at makulere en USB stick på er med en tang at klikke den i stykker.

 

Udgivet i Dine Data, Renseprogrammer, Sikkerhed og tagget .