Sikker sletning af dokumenter

Når du med Windows stifinder sletter et dokument, så fjerner du dokumentet fra indholdsfortegnelsen på harddisken og du kan genfinde dokumentet i papirkurven. Når du tømmer papirkurven, sletter du det fra papirkurvens indholdsfortegnelse, men dokumentet finde stadig på harddisken. Hvis du vil fjerne et dokument helt fra harddisken, så skal dokumentet makuleres.

Nedenstående virker kun på traditionelle harddiske og ikke på SSD diske, som de fleste nyere PC’ere er udstyret med. Der findes desværre ingen lette måder, hvorpå data på en SSD disk sikker kan slettes.

Der findes en lang række programmer, der kan makulere et dokument. Programmerne installerer en genvej, som er tilgængelig i Windows Stifinder.

Makulering af et dokument eller en folder

Makulering af et dokument eller en folder

Du åbner stifinder, finder og markerer det dokument eller filmappe som skal makuleres, højreklikker og vælger Makuler fil (Det viste eksempel er ved at anvende Advanced System Care).

Du følger dialogen. Hvis du har valgt en fil så får du mulighed for at vælge flere filer og skal derefter vælge makuleringsmetode.

Makuleringsmetode.

Makuleringsmetode. DoD5220.22 og Gutmann tager lang tid selv for en enkelt gentagelse.

Når du trykker på næste udføres makuleringen. Dokumentet overskrives. Det kan ikke gendannes.

De fleste Antivirusprogrammer og mange værktøjsprogrammer eksempelvis Advanced System Care, Glary Utilities, CCLeaner produkterne og Auslogic værktøjerne kan makulere filer og mapper.

Makulering af en harddisk

Når du kasserer en Pc eller en harddisk, så bør du sikre, at ingen efterfølgende kan læse indholdet på harddisken. Det er ikke tilstrækkeligt at formatere harddisken. Det fjerner blot indholdsfortegnelsen. Den kan genskabes med det rette værktøj. Harddisken skal enten ødelægges med vold eller makuleres med et værktøj, der ud over at makulere filer og mapper også kan overskrive alle de ikke anvendte dele af harddisken, hvor der kan være gamle dokumenter. Der finde en række værktøjer der kan løse denne opgave eksempelvis bl.a.

Hvis det er en systemdisk du skal makulere, så er det letteste at anskaffe en ekstern boks med USB tilslutning til den gamle harddisk og køre sletningen fra en anden Pc. Med Parted Magic kan man slette boote den gamle Pc fra en USB stick og fra den Linux version som Parted Magic refomratere harddisken og derefter makulere indholdet på harddisken.

 

Posted in Dine Data, Renseprogrammer, Sikkerhed and tagged .

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.