Sikker sletning af dokumenter

Opdateret september 2018

Når du med Windows stifinder sletter et dokument, så fjerner du dokumentet fra indholdsfortegnelsen på harddisken og du kan genfinde dokumentet i papirkurven. Når du tømmer papirkurven, sletter du det fra papirkurvens indholdsfortegnelse, men dokumentet finde stadig på harddisken. Hvis du vil fjerne et dokument helt fra harddisken, så skal dokumentet makuleres.

Nedenstående sletning af mapper og filer virker kun på traditionelle harddiske og ikke på Solid State Diske, som de fleste nyere PC’ere er udstyret med.

Makulering foregår ved at overskrive filerne en eller flere gange med det bestemt mønster. Det virker som udgangspunkt ikke på Solid State Diske, da denne type diske ikke gemmer en fil på det samme sted hver gang den gemmes. Solid State Diske skriver et nyt sted hver gang for at fordele sliddet på disken.

Makulering af mapper og filer på harddisk

Der findes en lang række programmer, der kan makulere et dokument. Programmerne installerer en genvej, som er tilgængelig i Windows Stifinder.

Makulering af et dokument eller en folder

Makulering af et dokument eller en folder

Du åbner stifinder, finder og markerer det dokument eller filmappe som skal makuleres, højreklikker og vælger Makuler fil (Det viste eksempel er ved at anvende Advanced System Care).

Du følger dialogen. Hvis du har valgt en fil så får du mulighed for at vælge flere filer og skal derefter vælge makuleringsmetode.

Makuleringsmetode.

Makuleringsmetode. DoD5220.22 og Gutmann tager lang tid selv for en enkelt gentagelse.

Når du trykker på næste udføres makuleringen. Dokumentet overskrives. Det kan ikke gendannes.

De fleste Antivirusprogrammer og mange værktøjsprogrammer eksempelvis Advanced System Care, Glary Utilities, CCLeaner produkterne og Auslogic værktøjerne kan makulere filer og mapper.

Makulering af en traditionel harddisk

Når du kasserer en Pc eller en harddisk, så bør du sikre, at ingen efterfølgende kan læse indholdet på harddisken. Det er ikke tilstrækkeligt at formatere harddisken. Det fjerner blot indholdsfortegnelsen. Den kan genskabes med det rette værktøj. Harddisken skal enten ødelægges med vold eller makuleres med et værktøj, der ud over at makulere filer og mapper også kan overskrive alle de ikke anvendte dele af harddisken, hvor der kan være gamle dokumenter. Der finde en række værktøjer, der kan løse denne opgave eksempelvis bl.a.

Hvis det er en systemdisk du skal makulere, så er det letteste at anskaffe en ekstern boks med USB tilslutning til den gamle harddisk og køre sletningen fra en anden Pc. Med Parted Magic kan man slette boote den gamle Pc fra en USB stick og fra den Linux version som Parted Magic reformatere harddisken og derefter makulere indholdet på harddisken.

Makulering af en Solid State Disk

Der findes ingen lette generelle metoder til at slette en Solid State Disk. Enkelte leverandører levere sammen med en SSD et installations og migreringsprogram, som kan foretage en makulering af disken. Samsung er en af disse leverandører.

Du kan via <Windows> skriv systemoplysninger finde hvilke diskmodel der sidder i din Pc. Se under Komponenter -> Lager ->  Diske.

Du kan derefter via diskleverandøres hjemmeside forsøge at finde et program, der kan makulere data på disken.

En model der fungerer er at anvende et linux program dd, som kan overskrive alle celler på SSD med nuller. Programmet er en del af pakken fra https://partedmagic.com. Det koster 11 USD. Se også vejledningen i anvendelse af secure erase.

Når du har fundet et program der kan løse opgaven, så bør du bagefter benytte et datarecovery program til at kontrollere at disken er tom.

Et alternativ er at ødelægge disken fysisk, hvilket er lettere end for en traditionel harddisk, der består at et metalhylster og metalplader.

Makulering af USB stick

Den letteste måde at makulere en USB disk på er med en tang at klikke den i stykker.

 

Udgivet i Dine Data, Renseprogrammer, Sikkerhed og tagget .

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.