Hvordan undgår jeg Phishing

Kontrolleret januar 2020

Phishing er et internetfænomen, hvor svindler forsøger at franarre godtroende internetbrugere deres brugernavn, adgangskode, kreditkort- eller netbank oplysninger. Phishing foregår typisk via mail,  sms eller FUP konkurrencer og tilbud på de sociale medier.

Anvend flere mailkonti

Du bør, for at reducere phishing og gøre det lettere at filtrere phishing mail fra, anvende flere mailkonti.

Du bør have en primær mail, som du kun anvender i forbindelse med NemID, din bank og lignende. Du kan oprette ekstra mailkonti hos Microsoft, Google og Yahoo m.fl.

Du kan eventuelt anvende fake mailadresser. Disse fungerer ved, at du hos en udbyder heraf opretter en konto. Du kan så oprette mailadresser, som hostes hos udbyderen. Mail modtages hos udbyderen af den fake mailadresse og videresendes til dig. Den oprindelige website, hvor du anvendte den fake mailadresse kender dermed ikke din rigtige mailadresse.

Udbydere af fake mailadresser er bl.a.

  • https://www.techpcbuzz.com/fake-email-generator
  • https://www.viralhax.com/fake-email-generator
  • https://freeappsforme.com/fake-email-generator-apps

Phishing via mail og SMS/MMS

Websiden med det alt for gode tilbud

Phishing kan også foregå på websider, hvor du eksempelvis bliver ledt hen af en annonce med et godt tilbud. Denne form for Phishing har mange ansigter.

Tilbuddet kan være en gevinst i en konkurrence, en annonce, der viser at din Pc er inficeret med virus eller der er mange fejl, som et vidunder program kan kurere eller eksempelvis en kendt person, som angiveligt har prøvet et vidunder slankemiddel, træningsform eller skønhedsmiddel.

På disse sider kan du eksempelvis blive lokket til at indtaste dit navn og mailadresse for at få yderligere oplysninger eller betale et symbolsk beløb for at deltage i konkurrencen, eller få tilsendt en vareprøve.

I det første eksempel er din mailadresse ofte starten på et phishing angreb, hvor hackeren, så også har dit navn. Betalingen af det symbolske beløb resulterer ofte i, at inden du har talt til ti, så er dit kontokort tømt, og du får bøvlet med at få kortudstederen til at tilbageføre beløbet.

I det andet eksempel kan det igen være starten på et phishing angreb, eller du er blevet tilmeldt et månedligt abonnement, som det er bøvlet at komme ud af.

Der er set varianter af disse, hvor det med småt og godt skjult står at du tegner et månedligt abonnement.

Husk ved køb på Internettet af følge rådene om sikker e-handel og sikker anvendelse af din browser.

Phishing angreb og malware

Hvis et phishing angreb ikke er et forsøg på at lokke kreditkort og andre oplysninger ud af dig, så kan det være at et vedhæftet dokument eller link skal få dig til at installere malware på din Pc og i værste fald ransomware, som låser din Pc.

Du kan læse mere om sikker adfærd på internettet i disse indlæg:

Udgivet i Email, Sikkerhed og tagget , , , , .