Sikkerhed ved anvendelse af offentlige Pc’er

Opdateret januar 2020

Du skal huske at rydde på efter dig , når du har anvendt en PC i en Internet Café, på et bibliotek eller på et hotel o.lign. Anvendelse af browser og andre programmer eksempelvis Microsoft Word efterlader spor på Pc’en, som andre kan udnytte eksempelvis til at starte et Phishing angreb.

Hvis du anvender en browser, så bør du starte den i Privat tilstand, som sikrer, at lokale data ikke gemmes når du lukker browseren. Privat tilstand startes i Firefox, Internet Explorer og den gamle Edge med

<CTRL> + <SHIFT> + P

Anvender du Google Chrome og den nye Edge Chromium er det

<CTRL> + <SHIFT> + N

Du kan også slette de midlertidige filer, cookies m.v. i alle browsere ved at holde

<CTRL> + <SHIFT> + <DELETE> 

nede samtidig og i dialogvinduet vælge, hvad du vil slette. Slet alt på en offentlig tilgængelig Pc.

Har du downloaded et dokument, så skal du slette dokumentet fra mappen Overførsler (Downloads) og tømme papirkurven.

Har du brugt Microsoft Word til at lave et dokument, som du efterfølgende har afsendt via webmail, så skal du slette dokumentet, og fjerne det fra papirkurven. Der kan desuden være en midlertidig fil, som programmet har gemt. Den finder du ved, at åbne programmet finde menupunktet indstillinger og her lede efter, hvor midlertidige filer gemmes.

Midlertidige filer Microsoft Word

Midlertidige filer Microsoft Word

  1. Marker Gem
  2. Her er de midlertidige filer gemt
  3. Her er default placering af dine dokumenter

Makulering af filer

Hvis du vil være helt sikker på, at ingen kan gendanne dine filer, så kan du se, om der på Pc’en er et makuleringsprogram eller måske anvende en medbragt USB-stick med eksempelvis Advanced System Care eller Glary Utilities portable version. Det kan være, at der er blokeret for at starte et program fra USB sticken.

Udgivet i Dine Data, Sikkerhed og tagget , , .