Ransomware

Kontrolleret januar 2020

Ransomware er en malware, der tager dine dine data som gidsel ved at kryptere dem og kræver betaling for at frigive dem.

Hvordan bliver jeg ramt af ransomware

Et ransomware angreb starter som alle andre malwareangreb ved, at malwaren bliver installeret på din Pc. Det kan eksempelvis foregår som et phishing angreb, hvor du klikker på et link i en mail, åbner et vedhæftet dokument, downloader et dokument eller blot browser på en Internetside, som er blevet inficeret.

Ransomwaren går derefter i gang med at kryptere dine filer, låser din Pc og viser en meddelelse om at din Pc er blevet låst. Der vises en vejledning, om hvordan du kan betale løsesummen. Ofte indeholder meddelelsen oplysninger om, at du har begået en lovovertrædelse. Der er en tidsfrist indenfor hvilken du skal betale ellers er dine data tabt for evigt.

Der kræves for private ofte en betaling, der varierer fra USD 20 til USD 600.

Sådan kan det se ud, hvis du er blevet ramt af Ransomware

Eksempel på Ransomware med vejledning om betaling

Eksempel på Ransomware

Hvordan beskytter jeg mig mod ransomware

Beskyttelsen mod ransomware afviger ikke fra beskyttelsen mod andre former for malware. Se mere på siden om Sikkerhed

Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet ramt.

Regel nummer 1 du må aldrig betale og der gives ingen garanti for at du får dine data tilbage, hvis du har betalt.

Du kan fra en anden PC eller en tablet se om angrebet er kendt på siden No More Ransom, som er et initiativ, der er taget af myndighederne i Holland, Europol og en række af de store Internet sikkerhedsfirmaer. Der kan være en dekrypteringsmulighed.

Retablering af din Pc

Du kan ikke rense din Pc, men er nødt til at geninstallere Windows ved at starte den med en installations DVD eller USB stick. Du skal i denne proces slette og genskabe alle partitioner og formatere harddisken inden du geninstallerer Windows og indlæser dine data fra en backup.

Læse mere om Ransomware

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ransomware
  2. https://heimdalsecurity.com/blog/what-is-ransomware-protection
Udgivet i Sikkerhed og tagget , .