Skifte fra Outlook til Thunderbird

Det kan af forskellige årsager være nødvendigt at udskifte Microsoft Office pakkens mailprogram Outlook med et andet mailprogram.

Hvis man har en gammel udgave af Outlook, som ikke længere modtager sikkerhedsopdateringer, vil gendanne sin PC til fabrikstilstand eller vil lave en ren installation af Windows 10 (måske på grund af et malwareangreb) og ikke kan geninstallere Office Pakken.

Microsoft software produkter vedligeholdes normalt i 10 år efter deres frigivelse.

Det kan være en udfordring af udskifte Microsoft Outlook med et andet mail program, da det er besværligt at flytte kontaktpersoner og gamle mails.

Hvis du kun har én mailkonto, så er det letteste i stedet at anvende webmail hos din Internetudbyder og indtaste kontaktpersonerne igen der. Du kan importere dine Outlook postmapper til programmet MailStore, som beskrevet nedenfor.

Installation af Thunderbird

Du henter Thunderbird og opretter din mailkonto (dine mailkonti). Programmet indlæser nu de mails, der ligger hos din Internetudbyder.

> Download Thunderbird
> Opsætning af mailkonto

Installation af tilføjelsesprogram

Du skal i Thunderbird installere tilføjelsesprogrammet ImportExportTools. Det findes på Mozillas hjemmeside for tilføjelser. Programmet hentes og installeres senere fra Thunderbird.

> Download ImportExportTools

Efter opstart af Thunderbird skal tilføjelsesprogrammet installeres. I Thunderbird menuen (3 vandrette streger) vælges “tilføjelser”. På næste side vælges “tandhjulet” og “installer tilføjelse fra fil”.

Eksport af kontaktpersoner fra Outlook

Du følger Microsoft vejledning om at eksportere kontakter fra Outlook.

> Microsofts vejledning

Du skal vælge den vejledning som passer til din version af Outlook og gemme filen på skrivebordet.

Redigering af de eksporterede kontakter

Outlook Eksporterer en lang række felter, som normalt ikke bruges. Derfor bør filen redigeres for at gøre importen i Thunderbird lettere.

 • Start Excel
 • Importer filen fra skrivebordet. (Du må ikke åbne filen i Excel)
 • Slet de kolonner i regnearket, som du ikke skal bruge.
 • Ret Eventuelle stavefejl m.v. og slet rækker for kontakter, som ikke skal medtages i den nye adressebog.
 • Vælg gem som Text (Tabulatorsepareret) (*.txt). Hvis du vælger gem i stedet for gem som, så ødelægger Excel filen og du må lave det om.

Excel kan ikke gemme som komma spareret fil. Anvendes Libre Office kan csv filen gemmes i csv format, som kan læses af Thunderbird.

Du kan ikke eksportere vCards direkte fra Outlook, men en alternativ metode til at foretage eksport af vCard er at markere alle dine kontakter og vælge at videresende dem. De bliver nu vedhæftet en mail som vCards. Du sender mailen til dig selv. Men kun et til hver mail

Import i Thunderbird

 • Start Thunderbird
 • Åben adressebogen
 • Marker Alle adressebøger
 • Vælg Funktioner –> Importer –> Adressebøger –> Tekstfil → Næste
 • Vælg den redigerede fil
 • I dialogboksen vises i venstre kolonne felterne i Adressebogen og til højre felterne i den redigerede tekstfil.
 • Flyt felterne i venstrekolonne indtil navnene passer med indeholdet i den redigerede fil
  Kun felter, der er markeret med et flueben importeres.
 • Importer.

Generelt om flytning af mails

Hvis du henter dine mail via IMAP (Eksempelvis Gmail, Hotmail.com, outlook.dk, live.dk og iCloud), så ligger alle dine mail hos din mailudbyder, og det er ikke nødvendigt at eksportere dine gamle mails fra Outlook. De indlæses automatisk i Thunderbird, når du tilslutter din mailkonto i Thunderbird.

Hvis du henter dine mail via POP3, så vil de mails der stadig ligger hos din Internetudbyder bliver indlæst igen. Det betyder, at du efterfølgende vil få genindlæste en række mails, som du tidligere har slettet. Hvis du havde konfigureret Outlook til at slette de hentede mails hos Internetudbyderen, så har du kun de mails, du har gemt i dine Outlook postmappefiler.

Har du flyttet dine mails til en ekstra postmappefil, som du anvender som arkiv, så skal du medtage denne i flytningen.

Outlook kan ikke selv eksportere mails i et format, der kan anvendes til import i Thunderbird. Du skal anvende et hjælpeprogram.

Installation af MailStore Home

Programmet MailStore Home er et program, der kan anvendes som mailarkiv. Home udgaven er gratis.

> Download MailStore Home

Du kan eksportere mails fra bl.a. Outlook til mailarkivet. De bliver eksporteret sammen med de vedhæftede filer. Du kan læse din mails direkte fra arkivet og åbne de vedhæftede dokumenter.

Programmet kan også indlæse mails direkte fra din Internetudbyder.

MailStore er let at anvende. Har du behov for hjælp, så er der adgang hertil fra Programmets hovedside.

Eksport af mails fra Outlook til MailStore

Du skal have Outlook installeret for at kunne eksportere mails. Har du allerede lavet en ren installation, så kan du installere en prøveversion af Outlook.

> 1 måneds gratis prøveversion af Office 365
> Video på vej

Eksport fra mails fra MailStore til Thunderbird

Programmet kan eksportere mail fra arkivet direkte ind i Thunderbird. Du opretter en eksportprofil til Thunderbird, udvælger de mail konti i arkivet, som skal eksporteres og udfører denne eksport. Du finder dine mails i Thunderbird under Lokale Filer. Hvis der ikke vises en mappe med de importerede mails, så genstart Thunderbird.

Læs mere
> Thunderbird brugervejledning
> Flytning af mail og kontaktpersoner fra Live Mail til Thunderbird
> Backup af mail fra Thunderbird
> Microsoft Life Cycle Strategy

Posted in Email and tagged , .

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.