Backup og gendannelse af enhedsdrivere

Kontrolleret januar 2020

Det kan være en god ide at tage en backup af de drivere, der er installeret på en Pc, til brug for en gendannelse til fabrikstilstand eller geninstallation. Backuppen anvendes til at geninstallere eventuelle drivere, som ikke er indeholdt i Windows.

Backup med Stifinder

Windows Driver Store er placeret i C:\Windows\System32\DriverStore. Gem en kopi af mappen på en ekstern harddisk.

DriverStore i Windows.old

Hvis du laver en nulstilling af din Pc via Indstillinger – > Gendannelse, eller med et installationsmedie, så kan du finde driverne fra den tidligere installation i C:\Windows.old\Windows\System32\DriverStore. Bemærk at Windows.old automatisk slettes efter 10 dage. Hvis du under gendannelse med et installationsmedie reformaterer harddisken, så får du ingen Windows.old med driverfilerne.

Installation af Drivere via Enhedshåndtering

Når Windows er geninstalleret så kan du installere eventuelt manglende drivere således:

  • Gå til Enhedshåndtering
  • Marker den fejlende enhed
  • Vælg Opdater driver
  • Vælg Gennemse denne computer
  • Vælg nu den mappe på USB disk eller stick, hvor DriverStore findes
  • Marker medtag undermapper
  • Vælg næste og lad Windows finde og installere driveren

Hvis en driver ikke fungerer efter en gendannelse af din Pc, så kan du via enhedshåndtering søge efter driveren på den eksterne harddisk, hvor du har en kopi af mappen DriverStore.

Windows systemafbildning

En Windows systemafbildning skal mountes, som et diskdrev før du kan få adgang til mapperne (Læs mere om tilknytte en systemafbildning som et diskdrev).

De manglende driver installeres, som beskrevet ovenfor under installation af drivere via enhedshåndtering.

Tredjeparts systembackup

Hvis du har brugt EaseUS Todo Backup  , så installerer du programmet igen og kan via Stifinder få adgang til mapperne.

Har du brugt Aomeitech Backupper så skal du starte backupprogrammet for at få adgang til mapperne i backuppen.

Du skal gendanne mappen DriverStore til en ny placering på harddisken, da der er stor risiko for, at der opstår fejl, hvis du gendanner til den oprindelige placering og dermed overskriver indholdet i mapperne her.

De manglende driver installeres, som beskrevet ovenfor under installation af drivere via enhedshåndtering.

Har du brugt et andet tredjepartsprogram til at lave en systembackup, så se programmets vejledning for, hvordan du får adgang til de enkelte mapper i systembackuppen.

Pc producentens driverpakker

Det er ofte muligt at downloade driverne fra Pc producentens hjemmeside. De fleste producenter har en softwarepakke, som kan downloade og installere producentens opdaterede drivere. Find din Pc model, download, installer programmet og lad det tjekke for opdateringer. Hvis du ved hvilken driver du har brug for, så kan du finde, downloade og installere denne.

Hvis du har en ældre Pc, som du har opgraderet fra Windows 7 eller 8.1 til Windows 10, så kan du ofte ikke finde drivere til Windows 10. Du må derfor anvende en af de andre modeller.

Slet gamle drivere

En Pc, som har kørt i flere år og måske er opgraderet indeholder ofte mange gamle drivere, idet installation af en ny driver til en enhed ikke automatisk fjerne den gamle driver. De gamle drivere kan med fordel fjernes før, der tages en backup.

Gamle drivere kan på Windows 10 slettes via Stifinder – > diskoprydning -> Ryd op i systemfilerne og markering af Enhedsdriverpakker.

Glary utilities

Du kan med Glary Utilities tage en backup af tredjeparts driverne og efter en ren installation, installere de drivere, som Windows ikke selv kunne finde.

Du finder funktionen under faneblad Avancerede funktioner, Drivere.

Glary Utilities Driver Backup

Glary Utilities Driver Backup

Installation af manglende drivere foretages ved først at installere Glary Utilities og derefter gendanne driverne fra Glary Utilities.

Anvendelse af DISM

DISM er en funktion, der er indbygget i Windows. Den kan på Windows 8.1 og 10 anvendes til at reparere Windows og til at eksportere driverpakker.

DISM har den begrænsning, at det kun er muligt at eksportere drivere, der er installeret fra .inf filer. INF filer er en fil, der indeholder installationsoplysninger om en enhedsdriver. Det er ikke muligt at håndtere drivere, der er installeret fra en Windows installationspakke (msi) eller en exe fil.

Åben er kommandovindue i Administratortilstand og udfør:

dism /online /export-driver /destination:< mappe på USB stick eller ekstern Harddisk>

Kommandoen laver en backup af tredjeparts drivere, som Windows opbevarer i C:\Windows\System32\DriverStore.

Når du har geninstalleret Windows, så kan du installere driverne, som beskrevet ovenfor under installation af drivere via enhedshåndtering.

Læs mere om backup af drivere hos winaero.com

DriverStore Explorer

Programmet DriverStore Explorer kan anvendes til at vise en oversigt over driverne i DriverStore og slette gamle drivere, eksempelvis drivere til USB sticks eller fejlbehæftede drivere, som ikke lader sig slette fra Windows Enhedshåndtering. Programmer kan også installere driver, som er downloaded fra Internettet.

DriverStore Explorer

DriverStore Explorer

Programmet kræver .NET 4.0, som eventuelt skal installeres på en Windows 7 Pc.

DriverStore Explorer kan installere en driver package eller blot tilføje den til DriverStore. Programmet kan kun håndtere Driver Packages, der er defineret med .inf filer. Herefter kan Enhedshåndtering finde dem i DriverStore.

Windows 10 driveropdateringer

Se indlæg om Microsoft beskrivelse af løsning af problemer med drivere på Windows 10 

Programmer som kan opdatere drivere

Der findes en lang række programmer, som kan downloade og opdatere drivere. De har alle den fejl at de frister til at opdatere drivere, som Windows selv har fundet. Det kan medføre at velfungerende drivere bliver erstattet af drivere, som reelt ikke er det bedste valg til den pågældende Pc. Denne type programmer er altid sidste valg, hvis de øvrige muligheder, der er beskrevet ovenfor ikke fører til det ønskede resultat.

  • IOBit Driver Booster
  • Auslogics Driver Updater

.

Advarsel

Du kan på mange websites blive mødt med annoncer om at du skal downloade et program som kan opdatere dine Windows drivere.

Pas på, da de ofte kræver registrering af din mailadresse og herefter modtager du mange spam mails. Du kan skaffe dig en midlertidig mailadresse som beskrevet i denne blog fra raymond.cc

Udgivet i Backup og Gendannelse, Vedligeholdelse og tagget , .