Skal jeg slå Cookies og JavaScript fra?

Kontrolleret januar 2020

Cookies og JavaScript anvendes bl.a. til at forbedre brugeroplevelsen, men kan samtidig anvendes til at spore dig og introducere malware på din Pc. De kan slås fra, men så er der mange sider på Internettet, som fungerer meget dårligt eller slet ikke.

Cookies tjener to formål. Det ene er at forbedre brugeroplevelsen på Internetsider og få avancerede funktioner til at fungere. Det andet er at indsamle informationer om brugerne for at analysere deres adfærd, eksempelvis for at præsentere ”relevante annoncer og indhold” for de besøgende. Disse informationer sælges ofte til tredjeparter. De er dermed en del af grundlaget for at en website kan tilbyde ”gratis indhold”.

JavaScript anvendes på Internetsider for at give en brugeroplevelse svarende til en traditionel desktop applikation. JavaScript anvendes bl.a. i forbindelse med NemID. Når JavaScript er slået til i en browser, så øger det risikoen for at et ondsindet JavaScript, som en hacker har lagt på en Internetside inficerer din Pc.

Du kan slå Cookies og/eller JavaScript fra i en browser, men det medfører, at hovedparten af de sider du besøger ikke fungerer eller fungerer dårligt. Vælger du at slå det fra som default i din browser, så kan du slå det til for de sider (borger.dk, e-boks.dk din bank og andre sider, hvor du logger på som bruger), hvor du er tvunget til at bruge det for at anvende siderne. Det giver dog meget bøvl.

Det anbefales i stedet at bruge web sikkerhedsfunktionerne fra dit Antivirusprogram. Det giver en rimelig sikkerhed og websiderne fungerer. En anden model er at anvende to browsere. Den ene til borger.dk, e-Boks og Bank, som er med JavaScript og cookies. Den anden browser til almindelig browsing og med JavaScript og/eller cookies slået fra. Du må så acceptere, at siderne ikke fungerer særlig godt.

Du kan slå tredjeparts cookies fra. Det reducerer, som hovedregel ikke sidernes funktionalitet.

Når du har slået tredjeparts cookies fra skal du rydde op i browseren med <CTRL> + <SHIFT> + <DELETE> og slette alle cookies.

Genstart browseren og tjek at du stadig kan logge på din bank, borger.dk og e-boks.

Du kan også vælge at bruge en Adblocker (reklame blokering). En del sider vil detektere dette og forhindre dig i at se siden med mindre, du slår addblockeren fra for den pågældende side. Du finder adblockere ved i din browser at søge efter dem som tilføjelser.

Addblock Plus, uBlock Origin og Privacy Badger er meget anvendte til at blokere for reklameblokering og anden tracking på nettet.

 

Prøv at browse uden JavaScript og cookies

Du kan prøve at slå JavaScript og/eller cookies fra. Prøv derefter at gå til borger.dk for at se din digitale postkasse.

  • Gå til borger.dk
  • Slå cookies til
  • Vælg login
  • Når der vises fejl, slå JavaScript og cookies til på siden
  • Når dialogboksen til indtastning af brugerid og kodeord vises, slå cookies til på siden
  • Log in
  • Hvis der vises fejl, slå cookies til på den viste side

Du kan prøve at gøre det samme for din bank og andre stedet, hvor du bruger NemID.

Du kan også prøve at installere en plug-in, der kan anvendes til at fintune dine indstillinger af anvendelsen af JavaScript

Plug-ins installeres via respektive browseres indstillinger.

Udgivet i Browser, Sikkerhed og tagget , , .