Billeder i skyen

Opdateret juli 2019

Billeder kan uploades til skyen med henblik på backup, på at samle billeder fra flere enheder og for at dele billederne med familie og venner m.fl.

Der er markante forskelle på hvordan skyerne Dropbox, iCloud, Google Photos, DropBox og OneDrive håndterer billeder og samarbejdet mellem skyerne og de tilsvarende apps på Pc, tablets og smartphones.

Dette indlæg beskriver udvalgt funktionalitet i forbindelse med billeder i skyerne.

Juli 2919: Ændring i Google Fotos og Drev

Google har i juli 2019 ændret Google Fotos og Drev således, at  det ikke længere er muligt online at synkronisere billeder fra Google Fotos til Google Drev. Billeder du har synkronisere vil forblive i Google drev.

Billeder og integration til kort

Hvis du slår lokaliseringstjeneste til på dine enheder, så vil enheden via den indbyggede GPS registrere, hvor billedet er blevet taget. Du kan i en række af skyerne og apps på dine enheder opnå en integration til en kort app (Apple Kort, Google Maps eller Microsoft Kort) og få vist et kortudsnit, der viser hvor billedet blev optaget.

Deling af billeder

Billeder kan deles direkte fra dine tablets og smartphones og fra skyerne. Deling af billeder foregår på samme måde som for deling af dokumenter.

Læs indlægget om dokumenter i skyen

Metadata på billeder

Når du tager et billede med et digital kamera, en tablet eller en smartphone registreres en række informationer om billedet. Disse informationer kaldes metadata. Det er eksempelvis oplysninger om tidspunkt, hvilken enhed der har optaget billedet og hvor det er optaget.

Læs mere indlægget om metadata på billeder eller hvor er billedet optaget

Læs om de enkelte skyer

Dropbox

Dropbox kan anvendes til at overføre billeder optaget på dine enheder til Dropbox i skyen. Billederne overføres til mappen Camera Uploads. Det anbefales at flytte dem til mappen Photos, hvor der kan laves albums. Når billederne er overført, så kan du slette dem på den enhed, hvor de er optaget.

Læs indlægget om Dropbox

Læs mere i hjælp til Dropbox

Øvrig funktionalitet

 • Billeder kan ikke redigeres i skyen.
 • Billeder kan redigeres på en Pc og synkroniseres automatisk til skyen.
 • Der kan laves albums med udvalgte billeder.
 • Albums kan deles i skyen.
 • Der er ingen visning af metadata eller kortvisning.
 • På Apple enheder vises albums ikke, men der er integration til kortvisning jf. billedernes indlejrede GPS oplysninger. Billederne kan ikke redigeres.
 • Der er på Android enheder samme funktionalitet som i skyen.
iCloud

Der er på iPads og iPhones to forskellige billedhåndteringer fotostream og iCloud Fotobibliotek. Det sidstnævnte er først kommet til i forbindelse med iOS 8.1.

Læs indlægget om iCloud

Når fotostream er slået til så kopieres nye billeder til alle enheder med samme Apple-Id, hvor fotostream er slået til og en eventuelt Pc med iCloud App’en eller Mac. Hvis et billede i fotostream på en enhed slettes, så slettes det på øvrige enheder, bortset fra det originale billede i kamerarullen.

Fotostream billeder opbevares på iCloud i 30 dage og billederne tæller ikke med i den forbrugte lagerplads på iCloud. Hvis du ikke logger på eksempelvis en Pc inden de 30 dage er gået, så overføres billederne ikke.

Du bør i stedet for Fotostream anvende enten iCloud fotobibliotek eller en af de andre skyer til at samle og opbevare dine billeder.

Læs mere hos Apple om Fotostream 

iCloud fotobibliotek kan administreres på en iPad, iPhone, Mac eller via en browser på https://icloud.com, men ikke med en desktop app på en Pc.

iCloud App’en skal være installeret på din Pc skal.

Billederne kan manuelt overføres til Pc’en, men ændringer, som følge af at du har redigeret et billede overføres ikke automatisk. Du skal manuelt opdatere fra skyen med iCloud appen på Pc’en. De downloadede billeder kan på en Pc slettes uden at påvirke billederne i iCloud online. Tilsvarende kan redigerede billeder manuelt uploades via iCloud appen på din Pc.

Hvis du sletter et billede på din Apple enhed så slettes det i iCloud Fotobiblioteket og på alle mobile enheder. Billder du har downlaode til en Pc slettes ikke.

Har du brug for at frigøre plads på din Apple enhed, så skal du i stedet anvende en af de andre skyer til dine data eller overføre dem til en Pc.

Læs mere hos Apple om iCloud Fotobibliotek, generelt
Læs mere hos Apple om iCloud Fotobibliotek på Pc

Øvrig funktionalitet

 • Billeder kan redigeres på iPad eller iPhone og synkroniseres til iCloud
 • Der kan oprettes albums på iPad eller iPhone og via http://icloud.com
 • Albums kan deles
 • Billedoversigter på iPad viser stednavn ud fra de indlejrede GPS oplysninger og et miniature foto kan vises på Apple kort.
 • Billeder kan ikke redigeres iCloud.com
 • Billeder der redigeres på din Pc skal kopieres til iCloud Fotomappen OP
 • iCloud og dermed billeder herfra er ikke tilgængelige på en Android Enhed.

iCloud fotomappen er placeret udenfor iCloud Drive mappen, da synkroniseringstjenesten for fotos og fungerer uafhængigt af iCloud synkroniseringen af dokumenter.

iCloud fotomappen har, som vist her, et særligt udseende. Når du skal overføre nye billeder fra din Pc til iCloud fotobiblioteket, så skal du anvende menuen, der vises i stifinder eller trække og slippe billederne på den store ikon Op.

Mappen iCloud Fotos i Stifinder

Mappen iCloud Fotos i Stifinder

OneDrive

OneDrive appen på tablets og smartphones kan overføre de billeder, der er optaget på enheden til skyen. Herefter kan billederne slettes i kamerarullen på tablets og smartphones for at frigive plads. Billeder i OneDrive mappen på en Pc synkroniseres med skyen.

> Læs indlægget om OneDrive

> Læs mere om OneDrive hos Microsoft

Øvrig funktionalitet

 • Billeder kan ikke redigeres i skyen.
 • Billeder der redigeres på en Pc synkroniseres til skyen.
 • Der kan laves albums i skyen med udvalgte billeder.
 • Albums kan deles i skyen.
 • Der genereres visning af steder på baggrund af de indlejrede GPS oplysninger.
 • Der generes tags på billederne. Denne funktion rammer en del ved siden af, men tags kan redigeres manuelt.
 • Det er på Apple og Android enheder samme funktionalitet, som i OneDrive online.
 • Sletter du et billede i OneDrive mappen på din enhed, så slettes det på øvrige enheder, der er synkroniseret til kontoen.
Google Fotos

Google Foto app kan installeres på Apple og Android enheder. På en Pc eller Mac installeres Google Backup og synkronisering

> Læs indlægget om Google Drev

App’en anvendes til at overføre billeder fra en Apple, Android enhed eller en Pc til Google Fotos i skyen. App’en anvendes desuden til at vise de billeder, der ligger i skyen. Hvis du har flere enheder, så får du samlet alle billederne et enkelt sted.

Når billederne er overført til Google sky, så kan du slette dem i kamerarullen på på den enhed, hvor de blev optaget, så du får plads til nye billeder.

Du bør ved konfiguration af Appen vælge at upload billederne i Høj kvalitet, svarende til HD kvalitet på et fjernsyn eller udskrift i A3 størrelse.

Der er i Google Fotos online begrænsede redigeringsmuligheder. Hvis billeder redigeres på en enhed ,så opdateres skyen ikke. Billedet på enheden skal kopieres for at få en redigeret udgave overført til skyen. Derfor er det letteste udelukkende at redigere billederne i skyen.

Billederne i skyen kan downloades til Pc ved at i Google Drev -> Indstillinger at oprette en Googe Fotos mappe. Redigerer du et billede i Google Fotos, så opdateres det ikke i Google Drev og dermed ikke på din Pc.

Du kan online i Google Fotos -> Indstillinger aktivere upload af billeder fra Google Drev til Google Fotos. Du skal samtidig i appen på din Pc aktivere upload af billeder. Billeder du placerer i dit Google Drev på din Pc eller online vil nu blive kopieret til google Fotos.

Hvis der er behov for at kopiere billeder til en Pc, så bør de downloades manuelt.

> Læs mere hos Google support om Google Fotos

Øvrig funktionalitet

 • Billeder kan redigeres i skyen.
 • Billeder der er redigeret i skyen overføres ikke til en Pc.
 • Der kan laves albums i skyen.
 • Albums kan i deles i skyen.
 • Google fotos opdeler ud fra de indlejrede GPS automatisk billeder sted, identificerer ting på billederne og kan lave ansigtsgenkendelse m.v.
 • Google Fotos App på Apple og Android enheder har samme funktionalitet som i Google Fotos online
Billeder på en Pc med Windows 10
Der findes en lang række programmer, der kan anvendes til behandling og visning af billeder på en Pc.

Windows 10 har en indbygget billed app, som kan anvendes til simpel redigering af billeder. Appen kan vise metadata fra billeder og på baggrund af de indlejrede GPS oplysninger på et kortudsnit vise, hvor billedet er optaget.

Det er muligt at oprette albums. Det vises for det enkelte album, om det er defineret i skyen eller det er defineret på den pågældende enhed. Hvis der på en Pc oprettes et album med billeder, som findes udenfor OneDrive-mappen, kan man højreklikke på albummet for at få det overført til online udgaven. Windows kopierer nu billederne kopieres til OneDrive-mappen på din Pc og synkroniserer med skyen.

Læs mere om billeder

Udgivet i Cloud Service og tagget .