Tweake Windows via registreringsdatabasen

Opdateret maj 2020

Registreringsdatabasen anvendes til at registrere konfigurationen af Windows, de installerede programmer og brugerens personlige indstillinger. En Windows installation er født med en række standardindstillinger. Windows kan tunes (tweakes) ved at ændre indstillingerne i registreringsdatabasen, så de er optimale for den aktuelle Pc, de installerede programmer og den aktuelle brug.

Manuel optimering

Advarsel

Indstillingerne kan manuelt optimeres ved hjælp af registreringsdatabase-editoren. Det kræver et dybt kendskab til opbygningen af Windows for at kunne foretage dette manuelt.

Fejl i registreringsdatabasen kan i værste fald betyde at Pc’en ikke kan starte.

Tag altid en systembackup før der pilles i registreringsdatabasen.

Policy Editoren

På Professional og Enterprise udgaven kan man ændre en lang række indstillinger med Policy Editoren (gpedit.msc). Det kræver et dog også et vist kendskab til opbygningen af Windows.

Windows Professional Policy Editor

Windows Professional Policy Editor

Policy Plus

Nyt afsnit maj 2020

Policy Plus er et open source program, som gør en Pollicy Editor tilgængelig på Windows Home udgaven.

Læs mere om Policy Plus

Optimeringsværktøjer

En tredje mulighed er at anvende et værktøj der er udviklet til at tune (tweake) indstillingerne. Der findes en lang række værktøjer, som kan anvendes til at optimere Windows ved at foretage ændringer i registreringsdatabasen. Jeg har valgt kort at beskrive et af disse værktøjer.

Ultimate Windows Tweaker

Ultimate Windows Tweaker fra The Windows Club. Programmet findes i tre forskellige versioner.

  • Version 2.2 anvendes på Vista og Windows 7
  • Version 3 anvendes på Windows 8.1
  • Version 4 anvendes på Windows 10
Ultimate Windows Tweaker

Ultimate Windows Tweaker

Ultimate Windows Tweaker 4  kan anvendes til at foretage mere end 200 ændringer/optimeringer indenfor følgende områder:

  • Konfigurering
  • Brugerkonti
  • Ydeevne
  • Sikkerhed og privatliv
  • Context menu
  • Diverse

Herudover kan programmet anvendes til at lave gendannelsespunkter samt rette fejl i Windows med sfc og dism værktøjerne.

Ultimate Windows Tweaker Customizing

Ultimate Windows Tweaker Customizing

Når et faneblad aktiveres, så vises programmets anbefalinger til tweaking. Ændringerne foretages ved at anvende knappen Apply Tweaks på respektive faneblade. Ændringer kan fortrydes ved at gendanne Windows standardindstillinger.

Når der er foretaget en ændring, vises en notifikation om hvorvidt, der skal logges af og på eller Windows skal genstartes for at ændringerne får effekt.

Tweake med andre værktøjer

En række vedligeholdelsesprogrammer herunder bl.a.

Der bl.a. anvendes til at fjerne midlertidige filer m.v. kan også anvendes til at optimere indstillingerne i registreringsdatabasen. Du har dog normalt ingen kontrol over hvilke optimeringer programmerne foretager.

Tweake med PowerShell

Nyt maj 2020

Det er også muligt at tweake Windows 10 med PowerShell Scripts. Der findes en række af disse scripts, som kan tilpasses dit  behov.

Læs mere herom

Du skal inden du anvender denne type scripts sætte dig ind i hvad der foretager for at undgå, at du introducerer en utilsigtet opsætning.

 

 

 

Udgivet i Værktøjer, Windows Tips.