Billedbehandling på Pc

Opdateret oktober 2020

Der findes et stort udvalg af Pc billedbehandlingsprogrammer fra appen der er en del af Windows, gode gratis programmer og de helt dyre programmer fra eksempelvis Adobe.

Du kan også vælge at lave billedbehandling i skyen, som beskrevet i indlægget om billeder i skyen.

Du kan også lave billedbehandling på din mobile enhed.

Du kan overføre billeder fra dine mobile enheder til en Pc via et USB kabel, som du tilslutter din Pc eller ved at overføre billederne til skyen (iCloud, OneDrive og Google Fotos) og herfra hente dem til din Pc.

Læs mere om

Windows 10 billedapp

Når du tilslutter din mobile enhed til en USB port på en Windows 10 Pc, så vil billedappen automatisk foreslå import af dine billeder. Du bør bruge standard import funktionen. Billederne importeres som standard til en mappe pr. måned.

Når du bruger billedappen til at vise og redigere dine billeder, så bør du ikke flytte rundt på dem. Når billederne er placeret, hvor Windows har importeret dem, så undgår du, at de bliver importeret mere end en gang, hvis du ikke sletter dem på din mobile enhed.

Gratis billedbehandlingsprogrammer

Hvis du har brug for mere avanceret billedbehandling, så findes der en række gode gratis programmer

IrfanView

IrfanView er et lille enkelt program, som kan anvendes til at vise billeder. Det kan foretage billedbehandling på et niveau, som ligger på et niveau højere end Windows 10 Billedappen. Programmet har flere redigeringsfunktioner og en bedre kontrol med redigeringsprocessen.

Billeder fra Digital kamera

Hvis du optager dine billeder med et digital kamera (spejlrefleks eller system kamera), så leveres det normalt med et godt billedbehandlingsprogram. Digitale kameraer kan optage i JPEG formatet eller et af producenten defineret RAW billedformat, hvor alle data fra billedsensoren gemmes. Det er ikke alle programmer som kan redigere i alle disse forskellige formater.

RawTherapee

RawTherapee er et gratis program, som kan anvendes til at behandle billeder i jpeg formatet og i RAW format fra en lang række producenter af digitale kameraer.

Programmet hentes på https://rawtherapee.com

DarkTable

DartkTable er et gratis program, som kan anvendes til at behandle billeder i jpeg formate og i RAW format fra en lang række producenter af digitale kameraer.

DarkTable reagerer hurtigere end RawTherapee.

Programmet hentes på https://darktable.org

Paint.net

Pain.net freeware billedredigeringsprogram. Programmet har forholdsvis avancerede funktioner herunder bl.a. muligheden for at arbejde med flere lag.

Kan hentes via http://ninite.com eller https://getpaint.net

Programmet kan behandler billeder i JPEG og Apples format HEIF, men ikke raw formater.

GIMP

GIMP er et meget avanceret gratis billedbehandlingsprogram. Programmet er de gratis billedbehandlingsprogrammers Rolls Royce og det er svært tilgængeligt.

Programmet kan hentes via Ninite.com eller på https://www.gimp.org, hvor du også finder en omfattende online brugermanuel på dansk.

GIMP kræver programmet RawTherapee eller DarkTable (Se ovenfor) som plug-in, da programmet ikke selv kan redigere RAW filer fra digitale kameraer. GIMP åbner RawTherapee/DarkTable og redigeringerne foregår i dette program. Det er derfor lettes at åbne billederne direkte i RawTherapee/DarkTable.

GIMP version 2.10.22 eller nyere kan importere, behandle og eksportere billeder i Apples HEIF og HEIC formater

Betalingsprogrammer

Der findes også en række gode og avancerede betalings programmer

Ashampoo Photo Commander

Firmaet http://ashampoo.com har et produkt Ashampoo Photo Commander, der findes i en Free (gratis) udgave og i en betalingsversion. Den gratis version kan dække de fleste behov. Import af billeder og videoer fra digitale kameraer kræver betalingsversionen, der ofte er på tilbud til 165 DKK. Normalprisen er 398 DKK.

Den gratis udgave kræver en licenskode, som opnås via registrering med en mailadresse.

Firmaet producerer også videoredigeringsprogrammer, som dog er betalingsprogrammer.

Ashampoo Photo Commandoer Free kan ikke anvendes til billeder optaget i Apples formater og RAW formater.

Paintshop Pro

Klassikeren Paintshop findes fortsat via http://paintshoppro.com. Findes i en Pro udgave til 549 DKK og en ultimate udgave til omkring 700 DKK.

Dette program kan håndtere de fleste RAW formater, som anvendes af digitale kameraer herunder bl.a. Canon, Nikon, Sony, Pentax.

Adobe

Du kan købe Adobe Photoshop CC eller Lightroom.

Adobe er gået i skyen og tilbyder abonnementsløsninger til en pris for enkeltpersoner til en pris omkring 100 DKK pr. måned. Abonnementet indeholder Photoshop og Lightroom.

Dette er abonnementet for fotoentusiaster.

Affinity Photo

Affinity Photo er et godt alternativ til Adobe og Paint Shop Pro. Programmer downloades i Windows 10 med Microsoft Store Appen. Der er en 10 dages prøveperiode herefter er prisen (engangs beløb) på 449 DKK. Der findes en version til Windows, Mac og iPad.

Fotobøger

Hvis du vil lave fotobøger så findes der bl.a. to gode programmer.

Programmerne er gratis. Du betaler for at få fremstillet fotobøgerne.

Læs mere om Billeder

Udgivet i Brugerprogrammer og tagget .