Billeder på Apple enheder

Opdateret oktober 2020

Apple introducerede med iOS 11 og macOS High Siera et nyt billedformatet kaldet HEIF/HEIC. Du får mest ud af disse formater på Apple enheder. Det er ikke alle billedbehandlingsprogrammer der kan håndtere disse formater.

Apples nye format

Apple introducerede med iOS 11 nye billede og videoformater. Billedformatet HEIF, der står for High Efficiency Image Format, erstatter JPEG formatet. Formatet er også kendt som High Efficiency Image Coding (HEIC). Efterfølgende anvendes HEIF som fælles betegnelse for dette format, idet det er det suffix filerne får når de bliver hentet fra iCloud.

HEIF formatet

 • er understøttet i Apples operativsystemer iOS 11 eller senere og macOS High Siera eller senere
 • giver en større kvalitet og en bedre kompression og dermed mindre billedstørrelser.
 • understøtter også lagring af videoer i High Efficiency Video Codec (HEVC) formatet.
 • understøttet af Android Pie, som er version 9 der blev frigivet i august 2018.

Du får det største udbytte af HEIF formatet, hvis du også har en MacBook eller med en AppleTv boks viser dem på et fjernsyn.

Når du overfører billeder til OneDrive, Google Fotos din Pc eller importerer billederne via USB porten så konverteres billederne til JPEG format. Du kan derfor redigere billederne i alle billedbehandlingsprogrammer.

Har du haft Live fotos slået til på en iPhone så får du også en 3 sekunders animeret udgave af billedet.

Installation af iCloud på Pc

Du skal anvende Apples iCloud app på din Pc for at få overført billederne i HEIF formatet.

Hvis du anvender Windows 10, så skal du hente iCloud via Microsoft Store appen.

Hvis du anvender Windows 7 eller 8.1 skal du hente udgaven fra https://icloud.com. Hvis du henter denne version på Windows 10, så er der en risiko for at installationen fejler.

Under konfiguration af iCloud Foto indstillinger, kan du vælge at hente billeder i højeffektivt format der er Apples nye billedformat. Du får da en kopi i HEIF formatet og en kopi i JPEG formatet.

Hvis du har haft live fotos slået til i din enheds kamera app, så får du desuden en 3 sekunders video af billedet ved download i Apples billedformat tillige en video i Apples videoformat.

Du skal for at kunne se disse billeder have installeret yderligere Apps fra Microsoft Store.

På en Windows 10 Pc er HEIF og HEVC understøttet fra version 1803 og nyere versioner. Dog skal du anvende to Apps fra Microsoft Store.

 • HEIF Image extensions
 • HEVC-videoudgivelser fra enhedsproducent. Du kan ikke finde denne direkte i Microsoft store du skal i stedet gå til Microsoft Store i din browser og her aktivere knappen Get. Det åbner Microsoft Store appen og du kan nu installere appen.
 • Alternativet er at købe HEVC-videoudvidelser (Pris 8 DKK)

Det er ikke alle programmer der kan redigere billeder i HEIF formatet.

 • Windows 10 billedappen kan med de installerede ekstra apps vise billederne. Hvis du redigerer et billede i HEIF format, kan du gemme en kopi i JPEG formatet.
 • Paint.net kan redigere billeder i HIEF formatet, når ovennævnte apps fra Microsoft store er installeret. Billeder kan gemmes i HEIF formatet eller konverteres til JPEG format.
 • GIMP kan importere, behandle og eksportere billeder i Apples HEIF og HIEC formater.
 • IrfanView kan med plug-in åbne HEIF filer, men ikke redigere dem. Du skal først gemme filen som et JPEG format. Herefter kan den redigeres og det redigerede billede gemmes i JPEG format.
Anbefaling

Hvis du skal behandle dine billeder på en Pc så er det lettest kun at hente billederne med iCloud appen på Pc’en i JPEG formatet. Du har større frihed i valg af billedprogram og pladsbesparelsen ved HEIC formatet er ikke en udfordring på en Pc og kvalitetsforskellen er svært at se på en skærm eller et alm HD TV. Du skal have et 4K eller bedre TV og Apple TV boksen for at få udnytte af det.

Læs mere om billeder

Udgivet i Brugerprogrammer og tagget , , .