Digitale billedformater

Kontrolleret januar 2020

Digitale billeder, der er optaget med en mobil enhed, et digitalt kamera eller som skærmdumps kan gemmes som filer i et utal af forskellige billedformater. I dette indlæg beskrives behandling af det mest anvendte format JPEG og billedformater fra digitale kameraer.

Se også indlæg om

JPEG billedformatet

Det mest anvendte er format til billeder er JPEG. Billeder i dette format er komprimerede. Komprimering medfører et kvalitetstab. Et billedes kvalitet kan udtrykkes ved antal pixels, farvedybde og komprimering. Jo flere pixels i billedet og jo større farvedybde, jo mindre betydning har kvalitetstabet ved komprimeringen for oplevelsen af billedet.

Billeder i JPEG formatet kan læses og behandles af alle billedbehandlingsprogrammer.

Når du overfører billeder fra dine mobile enheder til din Pc via Google Fotos, OneDrive og via USB kabel, så bliver billederne overført i JPEG format.

Når du overfører med iCloud appen til Windows 10, så kan du vælge om du vil overføre i Apples højeffektivitets format eller i jpeg format. Se mere i indlægget om billeder på Apple enheder.

Med OneDrive og USB kabel får du overført billederne i original udgaver.

Digitale billeder som uploades til Google Fotos i høj kvalitet (billeder reduceres til 16 MB) kan printes i godt kvalitet i A-2 formatet på 42 cm * 59,4 cm svarende til 4 A-4 sider og uden synligt kvalitetstab vises på et 55 tommers HD TV.

Android enheder anvender JPEG formatet.

RAW billedformater

Digital kameraer fra eksempelvis Canon, Nikon og Sony m.fl. optager enten i JPEG formatet eller i et RAW format. De enkelte producenter har deres egen udgave af RAW formatet. Billeder i RAW formatet indeholder de rå data fra kameraets billedsensor og kan derfor manipuleres langt mere end billeder i JPEG formatet.

Har du behov for avanceret redigering af billeder fra et digitalt kamera direkte i kameraets RAW format, så prøv først med det program producenten leverer med kameraet. Du kan ofte downloade nye udgaver af programmerne fra kamera producentens hjemmeside. Du skal normalt have originalversionen, der fulgte med dit kamera, installeret for at kunne downloade/installere en opdatering.

Når du redigerer et billede i RAW format i

  • Windows 10 version 1903 eller senere download fra Microsoft Store appen Raw Image Extension. Redigere billeder gemmes konverteres automatisk til JPEG formatet.
  • IrfanView bør du gemme billeder i JPEG format før redigering.
  • Paint.net kan ikke håndtere filer i RAW format fra et digital kamera
  • RawTherapee kan håndtere JPEG og RAW formater
  • DarkTable kan håndtere JPEG og RAW formater
  • GIMP kræver installation af RawTherapee eller DarkTable

Læs mere om programmerne i indlægget om billedbehandling på Pc.

Konvertering mellem billedformater

I de fleste billedbehandlingsprogrammer, kan du når du vælger Gem som … eller Eksporter vælge det format hvori billedet skal gemmes.

Læs mere om Billeder

Udgivet i Brugerprogrammer og tagget , , .