Windows 10 opdateringer

Opdateret juni 2020

Microsoft udsender en række forskellige opdateringer til Windows 10 og ændrer løbende den måde hvorpå du har mulighed for selv at styre hvornår opdateringerne installeres. I dette  indlæg beskrives de forskellige typer af opdateringer.

Du kan i indlægget om udskydelse af Windows opdateringer læse, hvordan du selv kan styre, hvornår Windows 10 opdateres.

De halvårlige Funktionsopdateringer

Microsoft udsender hvert halvår (forår og efterår) en funktionsopdatering, som indeholder nye eller ændrede funktioner i Windows 10. Under opdateringen udskiftes Windows 10 med en helt ny version. Eksempelvis Windows 10 version 1903

De halvårlige funktionsopdateringer tilbydes fra og med Windows 10 version 1903, som valgfrie opdateringer. Du vælger selv opdateringstidspunktet.

End of life tvangsopdateringer

Din Pc vil blive tvangsopdateret med seneste funktionsopdatering, hvis du ikke har opdateret og den kørende version nærmer sig end of life, som er 18 måneder efter udgivelsen.

Microsoft begynder i juni 2020 at tvangsopdatere version 1809 og ældre til nyeste version.

De månedlige opdateringer

De månedlige opdateringer, der indeholder kvalitetsforbedringer (fejlrettelser) og sikkerhedsopdateringer udsendes normalt to gange om måneden.

Disse opdateringer er kumulative. Det betyder at en opdatering indeholder alle de rettelser, der er udsendt siden den funktionsopdatering, de er baseret på. Det betyder i praksis, at hvis du først opdaterer til version 1903 i august måned, så modtager du kun den kumulative opdatering fra august måned, da den også indeholder rettelserne fra april, maj, juni og juli måned.

Windows 10 B-releases frigives den anden tirsdag i hver måned (kaldet patch Tuesday) og indeholder sikkerhedsforbedringer og ofte også kvalitetsforbedringer.

Windows 10 “C-” og “D-releases frigives i den tredje hhv. den fjerde uge i en måned. Disse opdateringer er valgfri og indeholder kvalitetsforbedringer men ikke sikkerhedsopdateringer. Opdateringer fra C- og D- releases kommer i en endelig udgave i den efterfølgende måneds B-release.

Fra og med Windows 10 version 1903 skal du selv installere disse valgfrie opdateringer. Hvis din Pc fungerer uden problemer, så undlad at installere disse valgfrie opdateringer.

Windows 10 sikkerhedsopdateringer udsendes som en del af B-releases. Hvis en kritisk sikkerhedsbrist opdages, så udsendes sikkerhedsopdateringer udenfor de normale opdateringsreleases. Sikkerhedsopdateringer er ikke valgfrie.

Driver opdateringer

Opdateret maj 2020

Der opstår ofte problemer med hardware driverne, når Windows opdateres. Driveropdateringer har normalt være udført sådan, at udrulningen foregår som del af kvalitetsopdateringerne.

Microsoft har primo 2020 påbegyndt en ny strategi for udrulning af driver opdateringer. Den nye strategi medfører, at udrulningen foretages trinvis og i ofte som valgfrie opdateringer, som kun bør installeres, hvis du har et problem med den pågældende opdatering.

Andre opdateringer udenfor releases

Microsoft har det seneste års tid på grund af de mange fejl i version 1809 og 1903 og fejl i B-releases genudsendt rettede udgaver af B-releases. Disse opdateringer er ikke valgfrie men installeres automatisk.

Windows 10 Service stak opdateringer. Denne type opdateringer udsendes aperiodisk for at forbedre eller rette fejl i Windows Update. Disse opdateringer er ikke valgfrie, da de efterfølgende opdateringer forudsætter at service stakken er opdateret.

Windows Defender sikkerhedsopdateringer. Der udsendes næsten dagligt opdateringer til Windows Defender. Opdateringerne indeholder bl.a. opdatering af de data Defender anvender for at beskytte din Pc.

Microsoft værktøj til fjernelse af skadelig software. En gang om måneden frigives en opdatering af værktøjet som kan anvendes til at fjerne en virusinfektion. Værktøjet kører automatisk som en baggrundsopgave.

Værktøjet kan startes ved at trykke på

WINDOWS + R og skriv mrt og tryk på CTRL + SHIFT + ENTER

Windows 10 microcode opdateringer. Microsoft udsender udenfor de faste releases opdateringer til microkoden i Intel-processorer. Opdateringerne afbøder svagheder Intel CPU.

Windows 10 kompatibilitets og pålidelighed opdateringer. Disse opdateringer udsendes udenfor de faste releases. Opdateringerne er forbedringer til installation af funktionsopdateringer og Windows Update komponenterne i Windows.

Læs mere om

 

Udgivet i Windows Update.