Windows 10 maj 2020 opdatering

Microsoft har den 27. maj 2020 frigivet en funktionsopdatering med navnet Windows 10 maj 2020 update (2004).

Denne opdatering indeholder i modsætning til november 2019 (1909) opdateringen en lang række ændringer.

Opdateringen vil blive rullet gradvis ud i løbet af den kommende tid. Du bør belært af erfaringerne afvente at den bliver tilbudt som en valgfri opdatering til din Pc.

Windows 10 maj 2020 opdateringen

Windows 10 maj 2020 opdateringen

Du bør ikke aktivt søge efter og installere opdateringen de første par måneder medens Microsoft retter fejl.

Der vil være Pc modeller, der som følge af kendte fejl vil være blokeret for opdateringer. Det kan eksempelvis  være gamle grafikdrivere. Microsoft vil hæve blokeringer i takt med at eksempelvis producenter af grafikdrivere opdaterer disse.

Ændringerne omfatter bl. a.

Windows update

Visning af valgfrie opdateringer kan nu vise separate opdateringer herunder drivers, det gør det muligt kun at installere udvalget opdateringer, som det var muligt i Windows 7 og 8.

Windows update vil automatisk opdatere drivere, der af Microsoft og producenten er markeret til dette.

Windows Defender/Sikkerhed

Windows Defender kan scanne for potentielt uønskede programmer. Det er programmer som ikke har nogen nytteværdi. De er fyldt med uønskede reklamer og traditionelt er kilde til efterfølgende virusinfektioner.

Det har i flere år været muligt at aktiver denne funktion via PowerShell. Det er nu muligt at aktivere funktionen via Windows Sikkerhed -> App- og browserstyring. Hvor det findes under Omdømmebaseret beskyttelse -> Blokering af potentielt uønsket app.

Når du aktiverer dette filter kan der komme falske positive virus alarmer, som du skal tage stilling til.

Geninstallation af Windows fra cloud

Det er nu muligt at vælge mellem at gendanne fra den lokale installation, eller at vælge at downloade en frisk udgave fra cloud (Microsoft)

Det gør det i de fleste situationer overflødigt først at lave en USB stick med et Windows 10 image

Microsoft Edge Chromium

Microsoft frigav den 15. januar 2020 ny udgave af browseren Edge også kaldet Microsoft Edge Chromium. Den blive rullet ud som en almindelig opdatering begyndende i juni 2020 til Pc med Windows 10 med version 1803 eller nyere. Microsoft Edge er bygget på den samme motor (chromium) som Google anvender i Google Chrome. Microsoft har lavet tilføjelser hertil.

Windows fejlsikret tilstand

Microsoft blokerede for nogle versioner siden for, at man kan genstarte en Pc i fejlsikret tilstand uden kodeord. Det er nu også muligt at anvende pinkode ved login til fejlsikret tilstand.

Stifinder bedre søgemuligheder

Stifinder anvender nu Windows Search til at søge efter filer. Det medfører en langt hurtigere søgning i takt med at du indtaster filnavne.

Første udgave af denne funktionalitet var med i Windows 1909

Microsoft har også optimeret den del af søgefunktionen, som indeksrerer dine filer og deres indhold, så den i højrere grad kun arbejder, når din pc står og passer sig selv.

Notepad editoren

Det er nu muligt at zoome bogstavernes størrelse, på amme måde som man i eksempelvis en browser kan zoome ind og ud med CTRL + og CTRL –

Det er nu muligt at gemme i UTF-8 , som er den fremherskende tegn encoding på Internettet. Det er desuden den nye default tegn encoding i Notepad.

Notepad vil fremover blive opdatere via Microsoft Store ( foregår automatisk). Hvilket går det muligt for Microsoft at foretage hyppigere opdateringer.

Fjernelse af apps

De gamle apps Notepad, Paint og Wordpad, der har været en del af Windows installationen siden Windows fødsel, kan nu fjernes via Indstillinger -> Apps -> apps og funktioner og linket Valgfrie funktioner.

Husk du kan også på siden apps og funktioner fjerne en lang række apps, som du ikke anvender. Du finder her en lang række apps, som ikke vises i med det gamle kontrolpanel -> Programmer og funktioner.

Indstillinger -> netværk

Her vises nu alle de mulige netværk og hvornår de sidst har været anvendt. Det er også muligt at ændre indstillinger.

Indstillinger -> konti -> Indstillinger for login

Når Windows genstarter så genstartes normalt alle de apps som kørte, herunder apps der kører i baggrunden, da der blev genstartet. Det er nu muligt at slå denne genstart af apps fra.

Du kan via Indstillinger -> apps -> Start justere hvilke apps, der skal starte når Windows (gen)starter. Denne funktion findes fortsat i Joblistens faneblad start.

Du kan via Indstillinger -> Beskyttelse af personlige oplysninger -> Baggrunds apps justere hvilke apps der må køre i baggrunden.

Diskoprydning

Microsoft har fjernet oprydning i mappen med downloadede filer fra den traditionelle oprydning via Stifinder -> højreklik på en disk og valg af diskoprydning via diskens egenskaber.

Det er i øvrigt mere brugervenligt at foretage oprydning og indstilling af oprydning via Indstillinger -> System -> Lager.

Reserveret lager

Windows 10 version 1903 introducerede “reserveret lager”. Det er plads på c-drevet som reserveres til brug for opdateringer. Hvis du har udfordringer med pladsen på c-drevet, så kan du nu via et terminalvindue eller PowerShell i administratortilstand tjekke om det er aktiveret og slå det til og fra.

Det bliver automatisk aktiveret hvis du gendanner Windows 10.

Kontroller aktuel status:

DISM.exe /Online /Get-ReservedStorageState

Slå reserveret lager fra:

DISM.exe /Online /Set-ReservedStorageState /State:Disabled

Slå reserveret lager til:

DISM.exe /Online /Set-ReservedStorageState /State:Enabled

Joblisten

Du kan nu også se temperaturen for grafikprocessoren i din Pc og se om disken er en traditionel harddisk eller en SSD.

Genstart apps

Det er via Indstillinger -> Konti -> Indstillinger for login muligt at genstarte Windows 120 Apps, når der er logget af, og der derpå logges på igen.

Lommeregneren

Det er nu muligt at fastgøre lommeregneren, så den altid vises ovenpå andre åbne apps.

Opret kalenderaftale fra proceslinjen

Hvis du anvender en Microsoft konto, kan du oprette en kalenderaftale ved at klikke på dato og tid på proceslinjen. Første udgave af denne funktionalitet var med i Windows 1909.

Meddelelser

Det er nu muligt at administrere indstillingen af hvornår Windows skal vise meddelelser og eksempelvis slå dem fra for en bestemt handling direkte fra meddelelsen. Tidligere skulle du via appen Indstillinger.

Indstillinger tid og sprog

Siden Indstillinger -> Tid og sprog -> Sprog er blevet mere overskuelig. Øverst vises den aktuelle status for indstillingerne af Windows-visning, Apps og websteder, Områdeformat, Tastatur og Tale

Sprogindstillinger

Sprogindstillinger

Nederst på siden findes relaterede indstillinger, som er genveje til indstillinger som fortsat findes i det gamle kontrolpanel.

Når der skiftes sprog, så skal du huske via Relaterede indstillinger -> Administrative sprogindstillinger at ændre

    • indstillingerne for Velkomstskærmbillede og
    • nye brugere via Kopier Indstillinger.
    • Marker Velkomst skærmbillede og systemkonti samt Nye brugerkonti

tryk på OK og derefter vælg genstart.

Appen indstillinger i øvrigt

Der er en lang række mindre ændringer til appen Indstillinger herunder flytning af indstillinger fra det gamle kontrolpanel. Det gælder bl.a indstillinger vedr. mus samt tid og sprog.

Cortana

Microsoft søge assistent Cortana (svarer til Apples Siri) findes endnu ikke i den danske udgave af Windows 10.

Virtuelle desktops

Det er nu muligt at omdøbe de virtuelle desktops, så der er lettere at skelne mellem dem.

Sandbox

Microsofts sandbox, som gør det muligt at afprøve en app i en sandkasse uden risiko for din Windows installation, kan nu gemme en opsætning så den kan genbruges.

Når en sandbox lukkes, så forsvinder alt indholdet i sandkassen fra din Pc.

Windows terminal

Microsoft har udviklet en ny app som giver adgang til et Windows command prompt, Windows PowerShell og Windows Subsystem for Linux. Den nye app gør det lettere for power brugere, administratorer og softwareudviklere at anvende Windows kommandolinje.

Windows terminal downloades fra Microsoft Store. Søg efter Terminal.

Det er især en lettelse for de der tidligere har anvendt cygwin eller konsol emulatoren cmdr.

Windows subsystem for Windows (WSL2)

Win 20H1 introducerer en ny udgave af Linux på Windows. Den gamle udgave oversatte Linux kald til Windows kald. Den  nye udgave indeholder en Linux kerne.

Subsystemet er fortsat til brug for software udviklere og er fortsat uden grafisk brugergrænseflade.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/wsl2-index

Udgivet i Windows Update og tagget .