Netværkssikkerhed

Kontrolleret januar 2020

Netværkssikkerhed omfatter sikkerhed på din Pc, tablet, smartphone, din router på dit hjemmenetværk og din anvendelse af andre netværk herunder åbne offentligt tilgængelige netværk.

Router

Din router leveres normalt af dit teleselskab og teleselskabet søger for den grundlæggende sikkerhed herunder opdatering af softwaren i routeren.

Du kan selv forbedre sikkerheden ved at

  • skifte kodeord for routerens administratorbruger
  • skifte kodeord for dit netværks-is (SSID)

Du bør følge den vejledning din teleudbyder har givet herfor, ellers risikerer du, at dine ændringer bliver overskrevet, når teleudbyderen opdaterer og derefter genstarter din ruter.

Du skal altid anvende kodeord ved tilslutning til din router, så uvedkommende, i nærheden ikke kan bruge den og for at kryptere den trådløs kommunikation mellem din enhed og routeren.

Wifi og Bluetooth

Du bør slå wifi fra både på ruteren og på din Pc, tablet og smartphone, når du ikke bruger det. Tilsvarende bør bluetooth slås fra, når det ikke anvendes.

Du kan forbedre sikkerheden ved i din router at begrænse tilslutning af trådløse enheder til dine egne enheder. Se den vejledning, der følger med routeren.

På din smartphone bør netværksdeling kun være aktiveret, når du anvender det. Skift kodeord efter hver anvendelse.

Anvendelse af åbne usikre netværk

Åbne netværk, hvor der ikke kræves et kodeord for at logge på udgør en særlig sikkerhedsrisiko, idet din netværkstrafik ikke er krypteret, og derfor let kan aflyttes.

Det er et kendt hacker trick at opsætte routere med trådløse netværk på offentlige steder eksempelvis lufthavne og butikscentre, hvor der tilbydes gratis åbent netværk og navngive netværket, så det ligner det officielle.

Hvis du er tilsluttet et sådan åbent netværk, så har hackeren en let adgang til at aflure din trafik eller installere malware, som eventuelt først aktiveres flere dage senere.

Du bør når du har været på et usikkert/ubeskyttet netværk (uden kodeord ved logon) bagefter slette netværket på din Pc, tablet eller smartphone, så den ikke automatisk tilslutter sig næste gang du besøger det pågældende sted.

Når du anvender et ubeskyttet offentligt tilgængeligt netværk, så kan du forbedre sikkerheden ved at anvende VPN forbindelse eksempelvis som en del af det antivirusprogram, du har installeret. Når anvendelsen er slut, så skal du slette neetværket på din Pc, tablet eller smartphone.